Presa internațională: economia României este o mare excepție, am ajuns subiect de dezbatere internațională

de: Mădălina Bahrim
17 11. 2022

Se pare că economia României se evidențiază într-o manieră pozitivă în regiune. Într-un articol ce a apărut recent în presa din Grecia, se vorbește în termeni laudativi despre evoluția economică a țării noastre.

Jurnaliștii greci punctează faptul că economiile din Europa de Est traversează o perioadă dificilă. Inflația, criza energetică și tensiunile geopolitice își spun cuvântul.

Cel mai grav este că pe umerii est europenilor apasă costuri tot mai mari, cheltuielile pentru traiul de zi cu zi s-au majorat semnificativ, din cauza creșterii generalizate a prețurilor.

Totodată, jurnaliștii sunt îngrijorați de faptul că băncile centrale din regiune au apăsat pedala de accelerație a dobânzilor și au înăsprit condițiile de politică monetară.

Referindu-ne strict la BNR-ul nostru, acesta a majorat dobânda cheie de opt ori în 2022, ultima dată chiar luna aceasta, când a scumpit dobânda de referință până la ,75% pe an.

România dă lecții de economie Europei de Est

De altfel, economiile naționale din regiune încep să aibă probleme din ce în ce mai mari. Doar că noi părem să fim un exemplu pozitiv. România a evitat o contracție trimestrială și a înregistrat o creștere de 1,3% în trimestrul al treilea, atenuând îngrijorările legate de o contracție iminentă, se notează în articolul din presa greacă.

Nu la fel de bine stau lucrurile în Ungaria, care se confruntă acum cu perspectiva a două scăderi trimestriale consecutive a producției economice. Situatia este dificila aici, Guvernul incercand sa tina sub control inflatia agresiva prin plafonarea preturilor la alimente.

Conform previziunilor BNR, rata anuală a inflației IPC este proiectată să urmeze o traiectorie ușor ascendentă până la sfârșitul anului, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a șocurilor de ofertă, cât și a presiunilor din partea cererii agregat.

„În scenariul de bază, tendința descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieșirea din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflației IPC timp de 4 trimestre

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergența către ținta de inflație este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

Extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază și, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendentă”, estimează BNR.